Skip to main content
Avocat Timișoara - Secosan Ferdinand

Nu numai Drept

 

Cărți

 

Michael Sturmer

Putin și noua Rusie, Litera, 2014

Michael Sturmer este istoric şi profesor în Germania, fost consilier al cancelarului Helmut Kohl. Cartea sa nu poate, ci trebuie să fie citită de oricine e interesat de subiectul ei. Atrage atenția în special analiza sa etiologică privind resorturile comportamentului actual al Kremlinului. 75% din aparatul de decizie în statul rus este format din foști agenți KGB reciclați. Observația lui Sturmer: „Când spionii preiau procesul politic, acesta este, într-un fel, domeniul lor de competență, dar în economie pot face foarte mult rău […] Se poate conta pe spioni să înțeleagă ce este puterea, dar înțeleg ei oare cum funcționează afacerile în lumea reală? Ce știu ei despre modernizarea companiilor, dezvoltarea piețelor, cooperarea cu parteneri din străinătate, manageriatul unor resurse umane tot mai sărace numeric?” (pag. 117-118). Economia unidimensională a Rusiei este un alt subiect de interes pentru autor. Întrebarea dintre rândurile cărții: Ce mesaj civilizator poate purta în lume un stat care trăiește aproape numai din petrol, din gaze și din producție de armament, și care este condus de tipul uman al agenților anterior menționați?

 

Ioan Popa

Robi pe Uranus. Cum am construit Casa Poporului. Humanitas, 2012

Armata română, spre finalul comunismului, în forma ei maximă din acel timp. Un timp sinistru, într-o carte impresionantă
 

Nicolas Sarkozy

Martor, RAO, 2007

Un politician cu viziune. În inflația de brute, de lepre sau, după caz, de semiidioți din politica românească, inflație acutizată, nu ezit să o spun, după 2012 încoace, o carte de genul acesta îți dă o speranță. Că poate ar merita să emigrezi în Franța, măcar pe perioada de prezidențiat a lui Sarkozy.
 

Neagu Djuvara

O scurtă istorie ilustrată a românilor, Humanitas, 2013

În îndepărtatele vremuri în care am făcut eu istorie în școală, această materie făcea parte din recuzita ideologiei național-comuniste, iar profesorii mei de istorie, îmi pare rău să o spun, nu au avut harul de a face din această materie ceea ce și este, în esență: o captivantă poveste adevărată despre trecut. Redescopăr istoria prin întrebările băiețelului meu și prin cărțile în care caut răspunsuri la acestea. Cartea lui Djuvara este una dintre ele.
 

Eric Dupont Moretti

Bête Noire, Michel Lafon, 2012

O carte apărută recent (aprilie 2012), pe care am găsit-o cu ocazia unei călătorii la Paris. Moretti este un avocat penalist francez. Voi reveni. Poate și cu citate.
 

Dr. T. Collin Campbell

Studiul China, Adevăr Divin, 2012

Aglomerația de vindecători amatori m-a ținut și mă ține departe de domeniul nutriției. Ceaiuri banale ori ceaiuri ciudate, rețete de slăbire sau, după caz, de îngrășare, fructe miraculoase, legume minunate, plante omnipotente, dispozitive vindecătoare, toate acestea țin, după mine, de recuzita unui soi de vrăjeală colectivă, oficiată de tot felul de inși, unii aparent normali, alții aparent ciudați, toți, însă, puși harnic pe făcut bine, pe bani sau fără.

În scepticismul meu pentru domeniu a reușit să facă o serioasă breșă o carte. Scrisă de un medic, cercetător științific și profesor universitar (unul pe bune, născut și nu făcut): Colin Campbell. Acest om a făcut timp de o viață singurul lucru care mă poate interesa în materie de nutriție: cercetări la modul profesionist. În echipe profesioniste, cu metode profesioniste și cu rezultate publicate permanent în cele mai bune reviste medicale ale Statelor Unite.

Concluziile sale m-au uimit. Nu voi vorbi nimic despre ele aici. Vă invit să citiți cartea.

 

Bertrand Russel

În căutarea fericirii, Humanitas, 2011

O carte despre lucrurile simple, esențiale și cam uitate ale vieții.
 

Alan Cowell

Moartea unui spion. Povestea lui Aleksandr Litvinenko, Litera Internaţional, 2009

Litvinenko nu a fost propriu-zis un “spion”, ci “doar” un locotenent-colonel în KGB/FSB, emigrat la Londra (citește fugit din Rusia) în anii 2000. Dacă doriți să vă exprimați o părere cât de cât avizată despre Rusia (actuală și fostă), cartea e o lectură obligatorie. Alături de cele ale Annei Politkovskaia. În absența acestor lecturi nu cred că se pot exprima păreri întemeiate despre Rusia.
 

Anna Politkovskaia

Jurnal rusesc

 

Lucian Boia

Franța, hegemonie sau declin?, Humanitas, 2010

 

Gabriel Liiceanu

Întâlnire cu un necunoscut, Humanitas, 2010

 

Andrei Pleșu

Față către față. Întâlniri și portrete. Humanitas, 2011

 

Dan F Secosan

La Pește. Vol. I & II

O carte de pescuit, dacă vă place pescuitul.
 

Film

 

Rio

Un formidabil lung-metraj de desene animate. L-am văzut pe dvd cu băiețelul meu. Superb. Genial. Ca şi Ice Age.
 

Odessa

Aștept cu interes documentarul lui Florin Iepan despre “vizita” românilor de la Odessa, din 1941.
 

Teatru

 

Full Monty

Un music-hall superreușit jucat la Timișoara cu actori din felurite părți ale țării, inclusiv din Timișoara, și regizat de Răzvan Mazilu.